freeapog130@gmail.com

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Βουλή τα ζητήματα των αλυσιδωτών αιτημάτων πτώχευσης της "Απογευματινής", των "μαύρων ταμείων" και της μη κίνησης αυτόφωρης διαδικασίας για τη μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων

Προστασία των εργαζομένων της εταιρείας ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΕ

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Πρωτοδικείο της νέας αίτησης πτώχευσης της Απογευματινής, μετά την απόρριψη από τη Δικαιοσύνη των προηγούμενων προσφυγών για να κηρυχθεί σε πτώχευση η εφημερίδα, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους σε αυτήν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δ. Παπαδημούλης, Δ. Στρατούλης, Γ. Βαρεμένος και Αλ. Μητρόπουλος κατέθεσαν σχετική ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:



Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών, και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



Θέμα: Προστασία των εργαζομένων της εταιρείας ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΕ


Οι περισσότεροι από τους 100 εργαζομένους στην εφημερίδα Απογευματινή που εκδίδεται από την εταιρεία ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΕ σταμάτησαν να πληρώνονται από τον Ιούλιο του 2010. Τον Οκτώβριο του 2010 – και ενώ ήταν απλήρωτοι – ξαφνικά σταμάτησε να εκδίδεται η εφημερίδα χωρίς να καταγγελθούν οι συμβάσεις τους και χωρίς να λάβουν αποζημίωση και ακολούθησε αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 810/2011 απόφασή του έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις κήρυξης της αιτούσας σε πτώχευση και μάλιστα ότι η αιτούσα υπέβαλε την αίτηση περί κηρύξεώς της σε πτώχευση καταχρηστικά, με αποκλειστικό σκοπό να αποφύγει με αθέμιτο και δόλιο τρόπο την εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων, αποκλειστικά και μόνο προς τους εργαζόμενους. Η απόφαση αυτή έχει καταστεί ήδη αμετάκλητη. Το 2012 η επιχείρηση κατέθεσε δεύτερη αίτηση πτώχευσης, την οποία τελικά απέσυρε όταν το ανακάλυψαν οι εργαζόμενοι και άσκησαν παρέμβαση. Όμως η ταλαιπωρία των εργαζομένων συνεχίζεται καθώς κατετέθη και νέα αίτηση πτώχευσης της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ».

Οι εργαζόμενοι έχουν στο μεταξύ προβεί σε σημαντικές καταγγελίες, και μέσω του ιστολογίου που διατηρούν, και συγκεκριμένα:

*Στις 12 Απριλίου του 2011 εργαζόμενοι της Απογευματινής είχαν προβεί σε καταγγελία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (αριθμός πρωτοκόλλου 401/12-4-2011) για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καταθέτοντας στοιχεία και έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν, όχι μόνο εκροές χρημάτων από το ταμείο της επιχείρησης, αλλά και ύποπτες μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ offshore εταιρειών και στελεχών της διοίκησης της «Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ». Στοιχεία δηλαδή από τα οποία, σύμφωνα με την καταγγελία, προκύπτει ότι εντός της εφημερίδας είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια «μαύρο ταμείο» με αποτέλεσμα, έσοδα της Απογευματινής να καταλήγουν σε προσωπικούς λογαριασμούς της οικογένειας Σαραντόπουλου. Στο ΣΔΟΕ επίσης είχε καταγγελθεί η μεταφορά του αρχείου της επιχείρησης από την έδρα της, την περασμένη άνοιξη και του κεντρικού υπολογιστή της.

*Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 η καταγγελία αυτή τέθηκε σε γνώση εκ μέρους των εργαζομένων και στους οικονομικούς εισαγγελείς κ.Πεπόνη και κ.Μουζακίτη, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι θα ερευνηθεί σε βάθος.

*Εργαζόμενοι επίσης είχαν υποβάλλει μηνύσεις για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων του 2010 και του 2011, ζητώντας να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία από το ΑΤ Φιλοθέης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.



Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:



• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα του ΣΔΟΕ;

• Γιατί δεν κινήθηκαν οι αυτόφωρες διαδικασίες για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων;


• Πως μπορούν να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τη συνεχή υποβολή αιτήσεων πτώχευσης από την πλευρά της επιχείρησης, παρά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης;




Οι ερωτώντες βουλευτές



Δ. Παπαδημούλης

Αλ. Μητρόπουλος

Γ. Βαρεμένος

Δ. Στρατούλης

19/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: