freeapog130@gmail.com

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ποιον ακριβώς εκπροσωπεί το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Αγγελική Γυπάκη; - Περί της συνέλευσης στον "Ελεύθερο Τύπο"

Έχουν ήδη συμπληρωθεί τρεισήμισι χρόνια από την ημέρα που ο εργολάβος Κ. Ι. Σαραντόπουλος αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία της «Απογευματινής» επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα που τον ξεπερνούσαν.
Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αποφασίσει περί του αντιθέτου, καθώς δύο αιτήσεις πτώχευσης έχουν απορριφθεί. Ο Κ.Ι.Σαραντόπουλος δεν τόλμησε σε καμία από τις δύο περιπτώσεις να ασκήσει έφεση καθώς το σκεπτικό των αποφάσεων ήταν -κυρίως στη δεύτερη περίπτωση- κόλαφος.  Με άλλα λόγια η  δικαιοσύνη έχει αποφασίσει τελεσίδικα ότι ο εργολάβος-εκδότης επιχείρησε με δόλιους τρόπους να απαλλαγεί από το «βάρος» των εργαζόμενων. Μέχρι σήμερα η δικαστική δικαίωση δεν έχει συνοδευτεί με την οικονομική δικαίωση, καθώς δεν έχουν ακόμη καταβληθεί αποζημιώσεις και δεδουλευμένα στους 130 ανθρώπους που επί χρόνια εργάζονταν στο ιστορικό κτίριο της οδού Φειδίου.

 
Μέσα σε αυτό το διάστημα πολλά έχουν αλλάξει. Απουσία συλλογικής σύμβασης - για την υπογραφή της οποίας ο κλάδος μας διόλου αγωνίστηκε- οι όροι εργασίας έχουν γίνει πολλαπλάσια πιο σκληροί. Κάποια πράγματα όμως παραμένουν απαράλλαχτα. Ένα από αυτά είναι το αξίωμα που εκφράζουν σε κάθε Μέσο φιλοεργοδοτικοί κύκλοι ότι οι απεργίες είναι που βάζουν τα «λουκέτα» στα μαγαζιά. Αξίωμα που εκφράζεται και αναπαράγεται –δυστυχώς ακόμη και από μη στελέχη- με μοναδικό σκοπό να φρονιμέψουν οι ανησυχούντες εργαζόμενοι και να μετακυλιστεί σε αυτούς η ευθύνη για ό,τι συμβαίνει. Όπως, με το ίδιο σκεπτικό, μετακυλίεται στους εργαζόμενους κάθε «χασούρα» στα δύσκολα, αλλά ουδέποτε διαμοιράζονται τα κέρδη.

Παρότι ο νόμος της σιωπής έχει επιβληθεί εν πολλοίς (λιγοστεύουν οι συνελεύσεις και οι επισκέψεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στα «μαγαζιά», δε «διαρρέονται» τα κακώς κείμενα προς την ΕΣΗΕΑ ή, ακόμη, προς μιντιακά blogs), κάποιες ειδήσεις «γλιτώνουν». Μια από αυτές έφθασε σε γνώση των εργαζομένων στην «Απογευματινή» και αφορά στη συνέλευση που είχαν με εκπρόσωπο του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οι συνάδελφοί μας του «Ελεύθερου Τύπου», που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα με την εργοδοσία Σκαναβή - Μπενέκου.

Όπως επιβεβαιώνουν οι συνάδελφοι του «Ε.Τ.» στο πλαίσιο αυτής της συνέλευσης το ίδιο αξίωμα βγήκε πάλι από το «συρτάρι», καθώς η εκπροσωπούσα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, κυρία Γυπάκη Αγγελική είπε ενώπιόν τους ότι η «Απογευματινή» έκλεισε λόγω των απεργιών! Τα ίδια είχε υποστηρίξει και λίγο πριν από το «λουκέτο» της «Α», ώστε να αποτρέψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Τότε, ωστόσο, δεν είχε κανέναν θεσμικό ρόλο και ως είχε δικαίωμα εξέφραζε προσωπικές της απόψεις.

Τώρα, όμως, η εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε, όπως είναι προφανές, να αναλάβει το ρόλο του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου και να αθωώσει τον φτωχό, πλην όμως τίμιο, εκδότη - εργολάβο που μεθοδευμένα πέταξε στο δρόμο 130 εργαζομένους.
Οσα είπε η εκπροσωπούσα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στους εργαζομένους του «Ελεύθερου Τύπου» αναφορικά με τα δικά τους αιτήματα, μπορείτε, αν σας ενδιαφέρει, να τα πληροφορηθείτε από τους ίδιους. Σύμφωνα, ωστόσο, με το δικό μας ρεπορτάζ, υπερασπίσθηκε τις θέσεις του Αλ. Σκαναβή καθώς επείσθη για τα προβλήματά του και ως εκ τούτου, τόνισε, είναι φυσικό ο εργοδότης να μην μπορεί να δώσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το πότε θα πληρώνει τους εργαζόμενους.

Για οικονομία χώρου και χρόνου, και καθώς δεν αφορά την παρούσα επιστολή αλλά διαφορετικές ενέργειες, θα παραλείψουμε το γεγονός ότι η κυρία Γυπάκη ήταν εκ των εργαζομένων στην «Απογευματινή». Και θα θέλαμε να ρωτήσουμε τα εξής:

  • Οι απόψεις περί υπαιτιότητας των κινητοποιήσεων, σε περιπτώσεις «λουκέτων» ή άλλων δυσχερειών, που εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Αγγελική Γυπάκη ενώπιον των εργαζομένων του «Ελεύθερου Τύπου» εκφράζουν το Δ.Σ.; 
  • Η κάλυψη που φέρεται να προσέφερε στους εργοδότες του «Ε.Τ.» απηχούν τις θέσεις του Δ.Σ.;

Αν τα παραπάνω αληθεύουν και δεν έχουν ...«συνωμοτήσει» οι συνάδελφοι του «Ε.Τ.» εις βάρος της, τότε αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να καταδικάσει δημόσια τα εκπεφρασμένα, να συμμορφώσει το μέλος του Δ.Σ. και να δώσει την απαραίτητη στήριξη στους εργαζόμενους του «Ελεύθερου Τύπου», οι οποίοι, όπως χιλιάδες σήμερα εργαζόμενοι, δίνουν επί μακρόν έναν αξιοπρεπή αγώνα για τα αυτονόητα.
Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρήσουμε ότι οι θέσεις της Α. Γυπάκη, που μετατρέπουν σε κουρελόχαρτο το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας, ταυτίζονται με αυτές του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ.

Συνάδελφοι,

Είναι στο δικό σας χέρι να κρατήσετε κλειστό τον ασκό του Αιόλου. Αν δεν το πράξετε, τότε θα έχετε υιοθετήσει πλήρως την εργοδοτική επιχειρηματολογία και θα γίνετε συνένοχοι της αυθαιρεσίας εργοδοτών.
Αναμένουμε να πράξετε τα δέοντα και, σε κάθε άλλη περίπτωση, επιφυλασσόμεθα να κινηθούμε ακόμη και κατά σύσσωμου του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ -που εκπροσωπήθηκε από την κυρία Γυπάκη- μέσω των αρμόδιων οργάνων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της Ένωσής μας και όσα προστάζει η συνείδησή μας.Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,


Εργαζόμενοι στην «Απογευματινή»

**Η επιστολή επιδόθηκε στη Γραμματεία της ΕΣΗΕΑ και κοινοποιήθηκε στο Μικτό Συμβούλιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: