freeapog130@gmail.com

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Μηνύματα συμπαράστασης στους εργαζομένους στην "Απογευματινή"

Οι εργαζόμενοι στον "Πήγασο"

 «Συνάδελφοι, Σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα σας για να μην κλείσει η εφημερίδα Απογευματινή, για να μην γίνουν απολύσεις και περικοπές αποδοχών, αλλά και να σας καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα σας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν είναι υπεύθυνοι για την κρίση ούτε μπορούν να γίνουν τα υποζύγια πάνω στα οποία θα φορτώσουν τα βάρη εκείνοι που την προκάλεσαν.
Αναμένουμε τις προτάσεις σας, έτσι ώστε η αλληλεγγύη μας να είναι έμπρακτη και ουσιαστική σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Όπλο μας είναι η ενότητα και ο κοινός αγώνας!

Οι εκπρόσωποι
στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
των εργαζομένων στις εφημερίδες

Έθνος και Έθνος Κυριακής, Ιωάννα Ηλιάδη
Ημερησία, Γιώργος Παυλόπουλος
Goal News, Σωτήρης Τριανταφύλλου
Σέντρα FM, Νίκος Ζαμπάρας

 
Οι εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία» 
 
Συνάδελφοι, Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα σας για την συνέχιση της κυκλοφορίας της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σας. Ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων των εργαζομένων στον τύπο, που πλήττονται από μαζικές απολύσεις και δραστικές μισθολογικές περικοπές, χωρίς να έχουν ευθύνη. Σ' αυτή την δύσκολη περίοδο είμαστε στο πλευρό σας».

http://mediametadata.blogspot.com/2010/10/blog-post_22.html
www.cosmo.gr

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»

Η   Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας  εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους εργαζομένους στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και στις σχετικές κινητοποιήσεις για να την καταβολή  των δεδουλευμένων και για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας σε βάρος τους, με το αίτημα για υπαγωγή σε καθεστώς «πτώχευσης».
Στην προσπάθεια της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις της σε βάρος των εργαζόμενων και της ενημέρωσης, θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο να σταθούμε δυναμικά και αγωνιστικά «απέναντι»!
Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την «κρίση» τους, όπως τόσα χρόνια δεν μοιράζονταν τα κέρδη τους!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Φ.Ε.Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ 


        Με νέα απεργιακή κινητοποίηση από τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου έως τις 6.00 π.μ. του Σαββάτου 23 Οκτωβρίου 2010, απαντούν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί που για τέταρτο μήνα παραμένουν ανεξόφλητοι, αφού η εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», εξακολουθεί να χρωστά τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.
Η εργοδοσία, ενώ εξακολουθεί να αρνείται την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλει, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις υποσχέσεις της, ζητά με αίτησή της στο Δικαστήριο την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Νόμου 3588/2007.
        Η κίνηση αυτή της εργοδοσίας είναι φανερό ότι αποσκοπεί στην απαλλαγή της από τις οφειλές που έχει και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ενημέρωση και στους εργαζόμενους, τους οποίους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο είδος της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
Η ΕΣΗΕΑ δεν θα επιτρέψει στην εργοδοσία να παίξει τα παιχνίδια της στις πλάτες των εργαζομένων. Η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία δεν θα περάσει. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν δυναμικά μέχρι οριστική δικαίωσή τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΟΛ - ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΗΕΑ Το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ καθώς και η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ δηλώνουν με ανακοίνωσή τους οτι στηρίζουν με όλα τα μέσα τον αγώνα όλων των εργαζομένων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

«Οι «εργολάβοι» της ενημέρωσης, οι οποίοι αρνούνται να καταβάλουν επί μήνες δεδουλευμένες αποδοχές στους εργαζομένους, βρίσκουν νομικό παραθυράκι με τη προσφυγή στο Άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, στην προσπάθεια ακύρωσης της διαδικασίας απαίτησης των εργαζομένων για την καταβολή (δεδουλευμένων , υπερωριακής απασχόλησης, Κυριακών , αποζημιώσεων κλπ.).Παράταση που δόθηκε από το δικαστήριο με την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων. 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά το χρόνο κατά τον οποίο η εταιρεία θα υπαχθεί στο Άρθρο 99 δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων, αλλά ούτε και να στραφεί κάποιος ατομικά κατά της Εταιρείας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα του Κλάδου, ενωμένο μπορεί να σταματήσει και να κλείσει τη πόρτα διαφυγής στους κάθε λογής «Σαραντόπουλους» που με την «άδεια του νόμου» επιχειρούν να δραπετεύσουν νύχτα, έχοντας κεφαλαιοποιήσει ενδεχομένως σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, την υπεραξία από την αισχρή εκμετάλλευση των εργαζομένων αδιαφορώντας στυγνά και κυνικά για την επιβίωσή τους.

Καλούμε τους συναδέλφους/σες από όλα τα ΜΜΕ, να συμμετέχουν ενεργά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.
Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης αποστέλλει η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των εργαζομένων στο ΔΟΛ, αντιπροσωπεία της οποίας θα ενισχύσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.Ανακοίνωση "Financial Crimes" 

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο  χείλος της χρεοκοπίας. 

      Η απόφαση του ιδιοκτήτη της  Απογευματινής να προχωρήσει στην υπαγωγή  του στο άρθρο 99 του πτωχευτικού  κώδικα είναι ένα ακόμη χτύπημα  της εργοδοσίας στους εργαζόμενους της εφημερίδας που παραμένουν για 3 μήνες απλήρωτοι.
      Παρόλη  την προσπάθεια διαφόρων να μας πείσουν  ότι η υπαγωγή στο άρθρο 99 σημαίνει «ότι η εργοδοσία θέλει να κερδίσει χρόνο για να βρει λύση και να συνεχίσει η εφημερίδα την  λειτουργία της» η αλήθεια είναι  κάπως διαφορετική.
      Από τις 102 εταιρίες που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 οι 92 έχουν κηρύξει τελικά πτώχευση.  Μόνο αν είσαι ποδοσφαιρική ΠΑΕ έχεις ελπίδες να «σωθείς». Απλά ο κ Σαραντόπουλος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να συνεχίσει για μερικούς μήνες ακόμη την έκδοση της εφημερίδας κρατώντας απλήρωτους «και με τον νόμο» τους εργαζόμενους. Και σε 5-6 μήνες θα βρεθούν οι 100 και πλέον εργαζόμενοι στο δρόμο, έχοντας αφήσει τα περιθώρια στην εργοδοσία να τακτοποιήσει τις δικές της «εκκρεμότητες».
      Οι  Financial Crimes δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και με κάθε τρόπο θα στηρίξουν τον αγώνα τους για να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να πάρουν όλα τα χρήματα που τους χρωστάει η εργοδοσία.
      Όμως  τώρα που η κρίση  στον τύπο παίρνει  διαστάσεις χιονοστιβάδας  τώρα χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις.
      Οι  Financial Crimes καλούμε τους συναδέλφους της Απογευματινής να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς. Αν δεν μπορεί ο κ. Σαραντόπουλος να συνεχίσει την έκδοση της εφημερίδας μπορούν οι εργαζόμενοι που έτσι και αλλιώς για χρόνια είναι αυτοί που κρατούσαν ζωντανή την εφημερίδα παρά τις καταστροφικές επιλογές της κάθε ιδιοκτησίας.
      Όταν  πάνε να κλείσουν μια εφημερίδα και  να πετάξουν στο δρόμο τους εργαζόμενους χρειάζεται να «μάθουμε» από το παράδειγμα των  εργαζόμενων στον Ελεύθερο Τύπο και να το προχωρήσουμε παρακάτω.
      Να  προχωρήσουμε σε κατάληψη της Απογευματινής  και στην έκδοση της  εφημερίδας κάτω από  τον έλεγχο των  εργαζόμενων.  Να αναγκάσουμε την ΕΣΗΕΑ και τις υπόλοιπες Ενώσεις να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια. Τα τέσσερα σαββατιάτικα φύλλα του Ελεύθερου Τύπου πριν από ενάμιση χρόνο βγήκαν με χρηματοδότηση της ΕΣΗΕΑ και ανέδειξαν μία άλλη δημοσιογραφία, διαφορετική από αυτήν που πνίγει τον συντάκτη στις πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες της ιδιοκτησίας. Το ίδιο και ακόμη καλύτερα μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Και όχι για τέσσερα σαββατιάτικα φύλλα αλλά για πολύ περισσότερο.
      Με  αυτόν τον τρόπο μπορούμε και  πρέπει να  αναγκάσουμε και την κυβέρνηση να πάρει θέση. Δεν μπορεί τα κανόνια να σφυρίζουν παντού γύρω μας και οι υπουργοί να σφυρίζουν αδιάφορα. Να στηρίξει η πολιτεία μια τέτοια «εκδοτική» προσπάθεια των ίδιων των εργαζόμενων, αν κόπτεται για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και διάφορα άλλα τέτοια που κατά καιρούς μας λένε. Η πολιτική του «μνημονίου» φτάνει στον κλάδο με γρήγορο βήμα και καταστροφικές συνέπειες. Είμαστε κομμάτι όλου του εργαζόμενου κόσμου που παλεύει ενάντια στο μνημόνιο και μέσα στο στόχαστρό μας πρέπει να βάλουμε εκτός από τους εργοδότες και την κυβέρνηση και την πολιτική της που λύνει τα χέρια στα αφεντικά να κάνουν αυτά που κάνουν.
      Όμως  πάνω απ’ όλα χρειάζεται να βγει ο αγώνας των εργαζόμενων στην Απογευματινή προς τα έξω. Και στους  υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου που ζουν αντίστοιχα προβλήματα. Στον ΔΟΛ ο Ψυχάρης απολύει κατά βούληση, σήμερα τα «ελληνικά γράμματα» και υπαλληλικό προσωπικό, αύριο συντάκτες, για να φτάσει τον στόχο του να μειώσει το προσωπικό κατά 40%. Στον Πήγασο απολύσεις στην Ελευθεροτυπία απολύσεις. Παντού ανασφάλεια.
      Χρειάζεται  ένα κοινό μέτωπο όλου του κλάδου για να μην πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι την κρίση των αφεντικών μας. Να απαιτήσουμε από την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις άμεσα, τριήμερη απεργία όλου του κλάδου για να μην βγει κανένα κυριακάτικο φύλλο από τους εκδότες. Να τους κάνουμε να πονέσουν αυτοί, αντί να πονάμε εμείς και οι οικογένειές μας.
      Πρέπει  τέλος να ανοιχτούμε  και σε όλη  την υπόλοιπη κοινωνία που βιώνει αντίστοιχες καταστάσεις. Μπορούμε να κάνουμε την νέα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, την φωνή των εργαζόμενων που  ματώνουν καθημερινά και ποτέ δεν  βγαίνει ποτέ σχεδόν ο αγώνας τους στις σελίδες των εφημερίδων και στα κανάλια.
      Οι  Financial Crimes δηλώνουν ότι θα σταθούν στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και με κάθε τρόπο θα στηρίξουν τον αγώνα τους για να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να πάρουν όλα τα χρήματα που τους χρωστάει η εργοδοσία.

 Κείμενο συμπαράστασης της Συνέλευσης έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ


19 Ιουνίου 2009: Το ζεύγος των Αγγελόπουλων αποφασίζει να πετάξει στο δρόμο 450 εργαζόμενους, κλείνοντας τον Ελεύθερο Τύπο, τον City και την ιστοσελίδα E-tipos.

19 Οκτωβρίου 2010: O εργολάβος - εκδότης Σαραντόπουλος ανακοινώνει ότι υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή της εφημερίδας Απογευματινή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, περί «ελεγχόμενης πτώχευσης». 130 εργαζόμενοι, που από τον Φλεβάρη του 2010 πληρώνονται με καθυστέρηση έως και 4 μηνών (σήμερα), βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς δουλειά, δίχως καμία εγγύηση για την αποπληρωμή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων.


Λίγες εβδομάδες πριν από τις εξελίξεις στην Απογευματινή, ο ΔΟΛ έβαλε λουκέτο στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, στέλνοντας στην ανεργία 94 εργαζόμενους, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα απείλησε ευθέως τους εργαζομένους στο Βήμα πως αν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους – διοικητικούς υπαλλήλους – που σφαγιάζει κατά δεκάδες, θα κλείσει το καθημερινό Βήμα.

Την ίδια στιγμή, τα σωματεία του Τύπου αναλώνονταν σε ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες που ονόμασαν «συνεδριάσεις του Διασωματειακού», εξαγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις που ποτέ δεν έγιναν και κυριολεκτικά αφήνοντας τους εργαζομένους στα Μέσα Ενημέρωσης έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών: οι ξεχασμένοι σχεδόν απ' όλους εργαζόμενοι του υπό εκκαθάριση Ρ/Σ του δήμου Άνω Λιοσίων Ξένιος 94,3 FM παραμένουν σε επίσχεση και επί 8 μήνες απλήρωτοι, δεκάδες απολύσεις – που συνεχίζονται - στον Πήγασο του Μπόμπολα, στην Ελευθεροτυπία και στον ΑΝΤ1, καθυστερήσεις πληρωμών στο ALTER, στην Αυγή και στις Αποκαλύψεις, είναι λίγα από τα δεκάδες πεδία σφαγής που έχουν στήσει οι εργοδοσίες.

Η περίπτωση όμως του άρθρου 99 που εφαρμόζεται στην Απογευματινή θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ίσως αποτελέσει τον μπούσουλα για να τεθούν σε ομηρία εργαζόμενοι σε πολλά ακόμη Μέσα και επιχειρήσεις εν γένει. Οι κρατικές αυτές πατέντες και χορηγίες για το «βελούδινο» λιώσιμο των εργαζομένων, που αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για μια δήθεν εξυγίανση, γλυκαίνουν όλο και περισσότερο τους τραμπούκους «λόρδους» των ΜΜΕ. Το άρθρο 99 παγώνει ουσιαστικά κάθε νομική διεκδίκηση από πλευράς εργαζομένων, δίνοντας πολύτιμο χρόνο (έως και 15 μήνες!) στο αφεντικό για να στραγγίξει, μέσω εκποιήσεων και μεταβιβάσεων σε «τρίτα» πρόσωπα, την περιουσία της επιχείρησης και στο τέλος να πει σε δακρύβρεχτο τόνο: «Κλείνω το μαγαζί και, να, ελέγξτε και μόνοι σας, δεν έχω ευρώ να σας δώσω». Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από τις 9 στις 10 επιχειρήσεις που μπαίνουν στο άρθρο 99 εν τέλει κλείνουν και δεν …εξυγιαίνονται, όπως προφασίζεται το προ-πτωχευτικό άρθρο. Οι μόνοι που εξυγιαίνονται με το άρθρο 99 είναι τα αφεντικά που αποχωρούν αλώβητα.

ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ

Αλληλεγγύη στη 48ωρη απεργία (21-22/10) των εργαζομένων στην Απογευματινή


Δεν υπάρχουν σχόλια: