freeapog130@gmail.com

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Το χρονικό του προβλήματος

Τον Φεβρουάριο του 2010 ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Α" Κώστας Ι. Σαραντόπουλος καλεί όλους τους εργαζομένους, για να τους ανακοινώσει, μαζί με τον τότε διευθυντή Τίτο Αθανασιάδη, ότι η εφημερίδα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και πως θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή και ανοχή για να στηριχθεί η εφημερίδα. Συγκεκριμένα είπε ότι για διάστημα έως ένα τρίμηνο θα πληρώνει "έναντι" (σ.σ. εν ολίγοις, όποτε και ό,τι μπορεί). Η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε από την πληροφορία ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με επενδυτές από το εξωτερικό για την πώληση ποσοστού της εφημερίδας.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν πως στηρίζουν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την εφημερίδα και δεσμεύτηκαν ότι θα μελετήσουν την πρόταση. Ζήτησαν ωστόσο εγγυήσεις για τα δεδουλευμένα τους και συγκεκριμένα ενυπόγραφες επιταγές με το όνομα του ιδιοκτήτη-εκδότη - καθώς αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους.

Το ΔΣ της "Εκδόσεις Απογευματινή Α.Ε." - το οποίο συναποτελούν οι Σπυρίδων Μαύρος, Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Ι. Σαραντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Αρίστος Κιπεντζόγλου, Αντιπρόεδρος - απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων, δίχως ουσιαστικά να απαντήσει και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους αντέδρασαν στον εν λόγω σχεδιασμό. Ο εκδότης - Διευθύνων Σύμβουλος παρέμεινε ωστόσο ...συνεπής στις αρχικές του εξαγγελίες. Έτσι από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησαν οι καθυστερήσεις πληρωμών (σ.σ.: αρχές Απρίλη καταβλήθηκε μόνο το δώρο του Πάσχα, και όχι ο μισθός) οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου λάμβαναν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, οπότε και παρήλθε το "τρίμηνο" που είχε ζητήσει επικρατούσε σιγή.
Κανένα νεώτερο από τους "ξένους επενδυτές", καμία επίσημη ενημέρωση για τις καθυστερήσεις πληρωμών, που ήδη τότε πλησίαζαν τους δυο μήνες.
Η μόνη πηγή πληροφόρησης ήταν τα τραπεζικά μηχανήματα αναλήψεων, από τα οποία οι εργαζόμενοι μάθαιναν αν έχουν πληρωθεί. "Πέρασες από τράπεζα; Μπήκαν χρήματα;", ήταν η αγωνιώδης ερώτηση που, ελλείψει επίσημης τοποθέτησης, ηχούσε καθημερινά σε κάθε όροφο και γραφείο.
Ανά διαστήματα γίνονταν καταθέσεις μέρους των δεδουλευμένων, έτσι ώστε η καθυστέρηση να μη ξεπερνά τους δυο μήνες. Αυτό όμως έμελλε να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι όπου οι καθυστερήσεις έφθασαν το τρίμηνο.
Οι "επενδυτές" άφαντοι, χρήματα πουθενά και οι εργαζόμενοι να αγωνιούν, καθώς το μόνο που δε σκέπτονταν ήταν οι καλοκαιρινές ...διακοπές.
Όταν πλέον φάνηκε ότι η ιδιοκτησία δεν επιθυμεί να συνεργαστεί σε κανένα σημείο τα σωματεία του Τύπου κήρυξαν δυο 24ωρες απεργίες στην "Απογευματινή", δίχως ωστόσο να προκύψει κάποια ουσιαστική αλλαγή.
"Δεν υπάρχουν χρήματα, δεν πληρώνω, κάν'τε ό,τι θέλετε", ήταν η σταθερή θέση του ιδιοκτήτη Κ. Σαραντόπουλου.

Στα τέλη Αυγούστου, και ενώ οι "ξένοι επενδυτές" πλέον είχαν εξαφανιστεί και από τη φρασεολογία της ιδιοκτησίας, μεταφέρθηκε στους εργαζομένους πως η εργοδοσία περιεργάζεται ένα σχέδιο ...εξυγίανσης. "Δεχθείτε 60 απολύσεις, ειδάλλως δε θα πληρωθείτε", ήταν συγκεκριμένα η φράση του Διευθύνοντος Συμβούλου Κ. Σαραντόπουλου - που παράλληλα ανά εβδομάδα ανέπτυσσε και νέα "δημιουργικά" πλάνα, όπως το κλείσιμο του Κυριακάτικου φύλλου.

Στη θέση τότε της "όασης" των επενδυτών, ήρθε ένα νέο όραμα: Ένα δάνειο, το οποίο θα βοηθούσε να λυθούν τα προβλήματα της επιχείρησης, και να μπει μπροστά το σχέδιο εξυγίανσης. "Δηλαδή τώρα ψάχνουν χρήματα όχι για να μας πληρώσουν, αλλά για να μας απολύσουν;", αναρωτήθηκαν ανοικτά - και εύστοχα - οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί τότε.
Ζητήθηκε εκ νέου "υπομονή" από τους εργαζομένους καθώς "με τις κινητοποιήσεις θα κλείσετε την εφημερίδα".
Η υπομονή όμως είχε εξαντληθεί κι έτσι τα Σωματεία, στα τέλη του Σεπτέμβρη, ζήτησαν από την ιδιοκτησία να εκδηλώσει άμεσα τις προθέσεις της, γραπτώς. Η ιδιοκτησία συνέχισε να σιωπά, και πάλι όμως δεν αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις, με το σκεπτικό να μη διαταραχθεί η διαδικασία έγκρισης του δανείου. Σε λίγες ημέρες, και παρότι αρκετοί υποστήριζαν ότι το δάνειο έχει εγκριθεί, φάνηκε πως ούτε στο δάνειο μπορούσε να ελπίζει η "Α" και οι εργαζόμενοί της, καθώς δεν είχε εγκριθεί, ούτε και εγκρίθηκε στη συνέχεια.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην 19η Οκτωβρίου, οπότε και ανακοινώθηκε πως ο Κ. Σαραντόπουλος έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, περί "ελεγχόμενης πτώχευσης", του Πτωχευτικού Κώδικα.
Σήμερα, στους 130 εργαζόμενους της "Α" δεν έχει εξοφληθεί ούτε ο Ιούλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: