freeapog130@gmail.com

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Σ. Κεδίκογλου: "Ηθικό ζήτημα η αποζημίωση των εργαζομένων της Απογευματινής"

Της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ

Ανέλαβε το πόστο του τομεάρχη Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ακριβώς μέσα στη δίνη του μιντιακού κυκλώνα. Με παραδοσιακές εφημερίδες να σβήνουν, τη διαδικτυακή ενημέρωση να ανατέλλει και τη Ν.Δ να βρίσκεται στα χαρακώματα με την ΕΡΤ. Ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας, εξηγεί στον «Α.Τ.» το «Όχι» της Ν.Δ. σε «εξαρτημένα ΜΜΕ με αδιαφανείς πόρους», κατηγορεί την κυβέρνηση για μετατροπή της ΕΡΤ σε φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας και παραδέχεται το επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης της Ν.Δ. που ακόμη πληρώνει: «Ταΐσαμε με διαφήμιση τα μεγάλα ΜΜΕ γιατί κάποιοι νόμιζαν ότι μπορούν να παίξουν τα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ σαν το ΠΑΣΟΚ».
* Νέα αρμοδιότητα. Το αντικείμενό της;
"Η διαμόρφωση προτάσεων για την καλύτερη λειτουργία των ΜΜΕ".
* Στοίχημα δύσκολο. Ο Τύπος διανύει τη χειρότερη στιγμή του.
"Συνολικά τα ΜΜΕ την τελευταία 20ετία αναπτύχθηκαν στρεβλά κυρίως λόγω του τρόπου κατανομής της κρατικής διαφήμισης και της ευρύτερης διαπλοκής που επέτρεψε να στηθούν μέσα χωρίς προσόντα. Όποιος ήθελε άνοιγε μια εφημερίδα κι έκανε τα παιχνίδια του".
* Και σήμερα η φούσκα σκάει...
"Αφήνοντας πίσω ανθρώπινα δράματα. Δημοσιογράφος είμαι και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία με συναδέλφους με επαγγελματική πορεία χρόνων να μένουν ξεκρέμαστοι διότι κάποιος διατηρούσε μια εφημερίδα ή σταθμό παθητικό διότι άνθιζαν οι γύρω - γύρω δουλειές του. Οι οποίες πια λόγω κρίσης, δεν ανθίζουν".
* Όπως στην Απογευματινή...
"Κλασικό παράδειγμα όπου χάρη στην εφημερίδα οι άλλες επιχειρήσεις του κ. Σαραντόπουλου άνθιζαν. Υπάρχει ηθικό ζήτημα αποζημίωσης των δημοσιογράφων".
* Η Ν.Δ. έχει προτάσεις για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας;
"Στόχος μας είναι να υπάρξει ένα σωστό πλαίσιο λειτουργίας για τον δημοσιογράφο, τον εργοδότη και τον πολίτη. Με αιχμή του δόρατος τη διαφάνεια. Ο Πολίτης έχει δικαίωμα να ξέρει πώς και ποιος πληρώνει για την ενημέρωσή του. Δεν μπορώ να δεχθώ έναν επιχειρηματία που επιμένει να συντηρεί ένα μη βιώσιμο μέσο, διότι είναι ύποπτο. Όπως δεν μπορώ να δεχτώ κι έναν δημοσιογράφο που του έχει αφαιρεθεί η ελευθερία γνώμης και άποψης".
* Θα βλέπατε θετικά ένα πακέτο στήριξης των ΜΜΕ α λα Σαρκοζί;
"Υπάρχουν μέσα που καταφέρνουν ακόμη και σήμερα να είναι βιώσιμα. Γιατί να νοθεύσεις τον ανταγωνισμό ενισχύοντας έναν θνήσκοντα ανταγωνιστή αυτών των μέσων; Ο χάρτης της ενημέρωσης ούτως ή άλλως αλλάζει".
* Αναφέρεστε στο Διαδίκτυο...
"Το οποίο έχει μπει δυναμικά καταφέρνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στις εφημερίδες. Εμείς διοργανώνουμε στις 16 Φλεβάρη στα Γραφεία της Ν.Δ. ειδική ημερίδα για τη διαδικτυακή ενημέρωση".
* Κατονομάσατε φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας την ΕΡΤ.
"Πρέπει να καταλάβουν ότι η Δημόσια Τηλεόραση δεν είναι το μαγαζάκι κανενός. Μετατρέποντάς την σε φερέφωνο προπαγάνδας, απλώς την απαξιώνουν στα μάτια του πολίτη. Δεν θα την πιστεύει κανείς".
*Η Ν.Δ. έχει πάντως... παράδοση στο εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον.
"Αυτό είναι κοινό μυστικό. Αυτό συνέβαινε ακόμη και στην περίοδο της διακυβέρνησής μας που τους ταΐζαμε με κρατική διαφήμιση γιατί κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούμε να παίξουμε τα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ σαν το ΠΑΣΟΚ".
* Δεν σας προβληματίζει;
"Ακούστε, πιστεύουμε στη δύναμη των ιδεών μας και υπάρχουν πολλοί τρόποι διάδοσής τους. Καιρός είναι εμείς οι βουλευτές αντί να πετάμε τη σκούφια μας να εμφανιστούμε σε ένα αθηναϊκό μέσο να ενισχύσουμε και τα περιφερειακά. Προσωπικά ως βουλευτής επαρχίας, το πράττω ήδη. Δεν χρειαζόμαστε κανένα μεγάλο κανάλι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: