Οι εργαζόμενοι στην Περιοδικός Τύπος Α.Ε. 1,5 χρόνο όμηροι
Όταν το φθινόπωρο του 2008 οι ιδιοκτήτες της Περιοδικός Τύπος Α.Ε. άρχισαν να επικαλούνται προβλήματα, να μιλούν για την επερχόμενη κρίση και να ζητούν περικοπές, κανείς δεν φανταζόταν ότι μετά από δυο χρόνια πάνω από 100 εργαζόμενοι και δεκάδες εξωτερικοί συνεργάτες θα βρίσκονταν όμηροι μιας σχεδόν διαλυμένης επιχείρησης η οποία με διάφορα «τερτίπια» εξακολουθεί να κυκλοφορεί εκδόσεις και να νέμεται έσοδα, χωρίς να έχει πληρώσει νόμιμες αποδοχές και αποζημιώσεις στους δημιουργούς αυτών των εκδόσεων.
Στην αρχή η εργοδοσία προχώρησε σε μαζικές απολύσεις (περίπου 10), σχέδιο που πάγωσε στη συνέχεια με την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων και την παρέμβαση των κλαδικών σωματείων που καλύπτουν τους εργαζόμενους στα περιοδικά. Στη συνέχεια υπήρχαν καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών, που όλο και μεγάλωναν. Απεργίες, στάσεις εργασίας, συνελεύσεις όλου του προσωπικού δεν πτόησαν τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία επικαλούμενη την εξηντάχρονη πορεία της επιχείρησης, μιλούσε για σχέδια εξυγίανσης, χρηματοδοτήσεις και άλλα πολλά τα οποία αποδείχτηκαν «στάχτη στα μάτια» για να ετοιμαστεί η προσφυγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Νόμου, τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία». Η προσφυγή έγινε τον Ιούνιο του 2009 και η επιχείρηση μπήκε σε καθεστώς «προσωρινής διαταγής» (δηλ. προστασίας από κάθε απαίτηση) μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία. Στο δικαστήριο αυτό οι εργαζόμενοι (οι οποίοι φυσικά δεν είχαν ενημερωθεί από την ιδιοκτησία, αλλά παρέμβηκαν στο «παρά 5», αφού ανακάλυψαν με νομικούς την δικαστική προσφυγή) ζήτησαν: α) να εξαιρεθούν οι αποδοχές τους από την «προσωρινή διαταγή» και β) να απαγορευτεί κάθε μεταβίβαση υλικής ή άυλης περιουσίας της επιχείρησης. Το δικαστήριο δέχτηκε μόνο το δεύτερο, το οποίο και αποδείχτηκε σωτήριο, αφού μέχρι σήμερα δεν μπορεί να μεταβιβαστούν οι τίτλοι των περιοδικών και αυτό μας δίνει τη δύναμη να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε αποπληρωμές μισθών.
Δυστυχώς, η εξέλιξη των αλλεπάλληλων δικαστηρίων και της νομικής διαδικασίας(η οποία ενάμιση χρόνο τώρα βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο σημείο) δεν αντιμετώπιζε την καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών, οι οποίοι συσσωρεύονταν για να φτάσουν τους έξι μισθούς τον Απρίλιο του 2010. Από τότε στην ουσία σταμάτησε η κυκλοφορία των περισσοτέρων περιοδικών, αφού οι εργαζόμενοι πέρασαν σε επίσχεση εργασίας. Σήμερα η εταιρεία έχει διατηρήσει ένα μικρό αριθμό εργαζομένων σε θυγατρική της, ενώ παράγει ένα μικρό μέρος επανεκδόσεων και κάποιες εκδόσεις που υπενοικίασε σε τρίτους. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας, περίπου οι μισοί έχουν απολυθεί χωρίς να πάρουν αποζημιώσεις, ενώ και ένα μέρος εργαζομένων που προσλήφθηκε από εταιρεία που έστησε μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών και μέτοχος της Περιοδικός Τύπος Α.Ε. (Αστρίτης ΕΠΕ) αντιμετώπισαν πρόσφατα νέες απολύσεις και περικοπές αποδοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Ανεμοδουρά, στην οποία ανήκει η επιχείρηση, κατέχει ή μετέχει σε πολλές ακόμα εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ακόμα και σήμερα, που η επιχείρηση χρωστά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στους εργαζόμενους, οι ιδιοκτήτες της είναι μέτοχοι του Πρακτορείου Άργος, κυκλοφορούν προστατευμένοι από το νόμο και συνεργάζονται ελεύθερα με συναφείς επιχειρήσεις (τελευταία συμφωνία με την Ίρις και τον Στ. Ψυχάρη), ενώ 100 και πλέον εργαζόμενοι είναι όμηροι: άνεργοι χωρίς να έχουν απολυθεί, απολυμένοι χωρίς να έχουν αποζημιωθεί, εργαζόμενοι χωρίς να έχουν κατοχυρώσει τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Με την «εμπειρία» αυτής της ομηρίας, αισθανόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους της Απογευματινής και καλούμε τα σωματεία του Τύπου να προχωρήσουν επιτέλους σε ένα άμεσο σχέδιο αγωνιστικής παρέμβασης, ώστε να μην απολαμβάνουν ασυλίας οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, όταν τόσο κατάφωρα παραβιάζουν δικαιώματα και χρησιμοποιούν τα μέσα που κατέχουν για επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες στις πλάτες των εργαζομένων τους.
Εργαζόμενοι στην Περιοδικός Τύπος Α.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου